Jedzący wolniej rzadziej zapadają na zespół metaboliczny

15 listopada 2017, 10:49

Ludzie, którzy jedzą wolniej, są w mniejszym stopniu zagrożeni rozwojem otyłości czy zespołu metabolicznego.



Pragną jedzenia, ale nie jedzą więcej

23 lipca 2010, 11:54

Ludzie z nadmierną wagą ciała silniej reagują na wskazówki związane z pokarmami, ale niekoniecznie zjadają więcej, gdy już znajdą się przy stole.


Pełne ziarna chronią przed wczesnym zgonem, zwłaszcza na choroby serca

7 stycznia 2015, 17:04

Jedzenie większych ilości pełnych ziaren wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wczesnego zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych (ChSN), ale nie w wyniku nowotworów.


Czemu jedzenie jest takie przyjemne?

20 października 2006, 15:46

Czemu jedzenie sprawia taką przyjemność? Jak się okazuje, odpowiedzi należy szukać nie w żołądku, lecz w głowie, a konkretnie w mózgu.


Czego brzydzą się szympansy?

20 listopada 2017, 13:50

Choć widuje się szympansy zjadające nasiona wydłubane z odchodów czy przypadki koprofagii, istnieją rzeczy, których te małpy się brzydzą: odchody i płyny ustrojowe obcych.


Szczuplejsi bez mięsa

26 lipca 2010, 11:56

Jedzenie mniejszych ilości mięsa może być kluczem do utrzymania zdrowej wagi ciała. Specjaliści nie zalecają jednak wykreślania steków i kotletów z menu jako jedynej metody zrzucenia zbędnych kilogramów. Lepiej postawić na różnorodność pokarmów (American Journal of Clinical Nutrition).


Jedzenie fistaszków wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca

3 marca 2015, 12:53

Jedzenie orzechów ziemnych zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca.


Zbyt duże ilości chleba szkodzą nerkom

21 października 2006, 09:28

Dieta obfitująca w oczyszczone zboża, a zwłaszcza w chleb, jest związana z podwyższonym ryzykiem raka nerkowokomórkowego (renal cell carcinoma — RCC). Częstość występowania tego nowotworu nerek badano na grupie Włochów.


Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu

5 grudnia 2017, 06:12

Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.


Warzywa zielonolistne zapobiegają cukrzycy

20 sierpnia 2010, 10:52

Jedzenie zielonolistnych warzyw może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. (British Medical Journal).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy